צילום אילוסטרציה א.ס.א.פ קריאייטיב/INGIMAGE
צילום אילוסטרציה א.ס.א.פ קריאייטיב/INGIMAGE

האולטרסאונד וההריון, שבוע אחרי שבוע

פרופסור רוני טפר, מנהל יחידת האולטרסאונד בבית החולים מאיר, מסביר מה בודקים בכל שבוע. כל מה שרציתם לדעת

פורסם בתאריך: 20.8.17 15:00

רופא מומחה

פרופסור רוני טפר. צילום באדיבות בית החולים

פרופסור רוני טפר. צילום באדיבות בית החולים

פרופסור רוני טפר למד רפואה באוניברסיטת תל אביב ולאחר מכן התמחה בבית החולים בילינסון במיילדות וגניקולוגיה. בבית החולים מאיר הוא עובד מזה 28 שנים שם הוא מנהל היום את יחידת האולטרסאונד. היחידה עוסקת בביצוע בדיקות אולטרסאונד לנשים וליולדות. "אנחנו מתרכזים בתחום ההיריון וזיהוי בריאותם של עוברים ברחם", מסביר פרופ' טפר, "בנוסף אנחנו מתעסקים בלאתר בעיות ברחם, בשחלות ובחצוצרות על מנת לתת כלי תמיכה אבחוני לרופא שצריך לטפל באותן נשים. כלומר אנחנו מעין העין שמסתכלת פנימה הן בתחום הגניקולוגיה והן בתחום המיילדות".
ביחידת האולטרסאונד במאיר יש ארבעה רופאים ושלוש טכנאיות. "למעשה אנחנו נותנים מענה שהוא כמעט 24/7 לצרכים של בית החולים" אומר טפר, "וכמובן נותנים שירותים אמבולטוריים לקהילה ולכל גורם שמופנה אלינו במהלך שעות הבוקר. אנחנו רואים כ־18,000 מטופלים בשנה במגוון השונה של הבדיקות שקיימות".
פרופ' טפר מסביר כי בדיקת האולטרסאונד היא בדיקה לא פולשנית, כלומר לא דוקרים בה את העור. "בנוסף זו בדיקה שלא יוצרת קרינה ולא מסוכנת לנבדק ואין למעשה מגבלה של מתי וכמה בדיקות אפשר לעשות, בשונה מבדיקות רנטגן למשל. אנחנו עובדים במספר טכנולוגיות בדיקה והכי מוכרת היא האולטרסאונד הדו מימדי שבו מקבלים תמונה של שחור לבן. יש לנו אפשרות לשלב באולטרסאונד הזה בדיקות דופלר, שמאפשרות לנו להעריך כלי דם ולאפיין את סוג הזרימה שיש בתוך כלי הדם. בנוסף יש טכנולוגיות נוספות של תלת מימד וארבע מימד שבהן אנחנו בעזרת מכשירים מתקדמים ומשוכללים יודעים לבנות גופים תלת מימדים מגוף האדם".
"הבדיקות שאנחנו עושים במיילדות והריון מתחילות משבוע 4-5 להריון שבו אנחנו יכולים לדעת איפה נמצא ההריון, בתוך חלל הרחם או בחצוצרה" מסביר טפר, "אנחנו יכולים בשבוע 5 כבר לדעת אם הדופק תקין או לא. אנחנו יכולים להעריך כבר בשבועות האלה את מספר העוברים, אם זה עובר יחיד או תאומים. בשבוע 11 של ההיריון ודעים לעשות בדיקה שקוראים לה שקיפות עורפית שהיא מאפשרת לנו לזהות או להעלות חשד לעובר עם תסמונת דאון, אפשר לשפר את איכות הבדיקה אם משלבים אותה בבדיקות דם מיוחדות. משבוע 14 אנחנו עושים כבר סקירות מערכות כשהעובר הוא בערך בין 12-15 סנטימטר, אנחנו יודעים להעריך את תקינות המוח, הלב והאיברים השונים. בשבוע 20-25 אנחנו עושים סקירה נוספת בה אנחנו רואים התפתחות של מערכות שמתפתחות מאוחר יותר במוח ובלב. למעשה אנחנו מלווים את ההיריון עד הלידה ובכל שלב יש לנו יכולת להעריך את תקינות המבנה, את המידתיות והגודל התקין. אנחנו יודעים להעריך עד כמה העובר מרגיש טוב בתוך הרחם, ובהחלט אנחנו גורם מאוד משפיע בתהליך קבלת ההחלטות מתי ליילד או איך להתערב במצבים שונים שבהם האבחון דורש עוד עשייה ולא רק המתנה".

# המדור רופא מומחה הוא מדור מקודם הנעשה בשיתוף עם בית החולים מאיר

אולי יעניין אותך גם

תגובות

🔔

עדכונים חמים מ"צומת השרון כפר סבא"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר