פרופ׳ שמוליק אביטל. צילום רמי זרנגר
פרופ׳ שמוליק אביטל. צילום רמי זרנגר

הקשר בין גידולים במעי הגס לאוכל שאנחנו אוכלים

פרופ' שמוליק אביטל, מנהל מחלקה כירורגית במאיר, מסביר למה המעי הגס מרבה לייצר גידולים ואיך מבצעים התערבות כירורגית באמצעות וידיאו

פורסם בתאריך: 14.6.17 18:46

פרופסור שמוליק אביטל למד רפואה בבית הספר לרפואה בירושלים, התמחה באיכילוב בכירורגיה ולאחר מכן עשה התמחות בארצות הברית בתחום המעי גס. משנת 2011 מנהל פרופסור אביטל את מחלקת כירורגית ב' במרכז הרפואי מאיר. במחלקה יש שמונה רופאים בכירים ושמונה מתמחים. בנוסף לכך הקים פרופסור אביטל במאיר מעבדת מחקר לסרטן.
"מה שעשינו בשנים האחרונות זה שיש לנו צוותים שהתמקצעו בתחומים ספציפיים", הוא מסביר, "יש צוות אונקולוגי (אונקולוגיה של מערכת העיכול) שבו אני גם נמצא. זה תחום שהוא מרכזי מאוד במחלקה. תחום שני שקשור גם הוא לאונקולוגיה זו יחידה לכירורגיה של שד. יש צוות כירורגיה שהיא בריאטרית (כירורגיה של השמנה), שזה תחום מאוד שכיח בכירורגיה היום. מעבר לתוצאות המידיות והעלייה באיכות החיים זה גם מרפא מחלות נלוות להשמנה. בנוסף יש במחלקה תחום שנקרא מחלות מעי דלקתיות. מעבר לכל הדברים האלה יש את הכירורגיה הכללית שזה הניתוחים השכיחים של דופן בטן, ניתוחי כיס מרה ובתוך זה יש גם כירורגיה דחופה וטראומה".
התחום הספציפי בו עוסק פרופסור אביטל הוא התחום של כירורגיה לפרוסקופית, שזו כירורגיה מונחית וידיאו. "מכניסים מצלמה לבטן ובעצם עובדים מחוץ לבטן דרך כמה נקבים. זה דבר שקיים כבר למעלה מ־20 שנה בהרבה בתי חולים. מה שאנחנו עומדים איתו בחזית מבחינה ארצית, גם ברמת האיכות, זה כירורגיה לפרוסקופית אונקולוגית. במאיר כמעט את כל הכירורגיה האונקולוגיה של כריתות וגידולים מחלל הבטן אנחנו עושים בצורה לפרוסקופית".
אביטל אומר כי ניתוחים השכיחים ביותר זה ניתוחי מעי גס. "למה דווקא מעי גס? מערכת העיכול שלנו היא שבעה מטר, המעי הגס הוא מטר ומשהו אבל זה המטר ומשהו שעושה הכי הרבה בעיות בעולם המערבי. המעי הגס זה האיבר במערכת העיכול שמייצר גידולים בצורה שכיחה יותר ממקומות אחרים. זה שייך לעולם המערבי שזה צפון אמריקה, צפון אירופה, אירופה וישראל. אנחנו מייחסים את זה להרגלי תזונה, כנראה שבעולם המערבי הם עניים יותר בסיבים ועשירים יותר בשומן. לכן יחסית לניתוחי מעי בעולם אלו הניתוחים הכי שכיחים. אנחנו מנתחים משהו כמו 170 מקרים בשנה. לא כולם זה גידולים סרטניים אבל הרוב המוחלט כן. אנחנו מתאימים לכל חולה את האלגוריתם הטיפולי המתאים עבורו. חולים עם גידולים נמוכים באזור הרקטום והם ילכו קודם לקרינה ואחרי זה לניתוח, ויש חולים עם גידול משולב עם גרורות בכבד אז הם הולכים קודם לטיפול כימי ואז ניתוח משולב".
פרופסור אביטל מסביר עוד כי הגידולים של הקיבה פחות שכיחים בעולם המערבי אבל בהחלט קיימים. "אלו גידולים ששכיחים מאוד ביפן, סין וקוריאה. כנראה זה גם קשור לתזונה. משום מה רואים את זה קצת יותר בזמן האחרון. הניתוחים האלה הם מורכבים כי מעבר ל-להוציא את הגידול עצמו צריך להוציא הרבה רקמה מסביב ואלו ניתוחים קשים וארוכים שיכולים לקחת שמונה שעות. אנחנו גם בתחום הזה בחזית ואנחנו עושים את הניתוחים האלה פה במאיר לפי השיטה היפנית בצורה לפרוסקופית ואנחנו עושים זאת בצורה מיטבית".
המדור רופא מומחה הוא מדור מקודם הנעשה בשיתוף עם בית החולים "מאיר".

תגובות

אין תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"צומת השרון כפר סבא"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר