ד"ר נועה אלה דלמן היא רופאת עיניים מומחית לרפואת עיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי מאיר, שם היא מנהלת את שירות העיניים לילדים. ד"ר דלמן למדה רפואה באוניברסיטת תל אביב ולאחר מכן עשתה התמחות ברפואת עיניים בתל השומר. בהמשך עשתה דלמן פלושייפ (על התמחות) בניתוחי עיניים לילדים ופזילות לילדים ומבוגרים בלוס אנג'לס, שם הייתה ארבע שנים.
בשירות העיניים לילדים במאיר מתעסקים בכל הבעיות העיניות אצל ילדים, כולל בדיקות וטיפולי עיניים לפגים. כמו כן, מתעסקים בניתוחי עיניים לילדים, ניתוחים כמו כגון, ניתוחי פזילה, בעיות בדרכי הדמעות, קטרקט מולד ופזילות גם אצל ילדים וגם מבוגרים. בנוסף גם עושים במקום אבחון בעיות עיניים אצל ילדים. בשירות העיניים לילדים יש שתי רופאות עיניים לילדים, ארבעה אורטופטיסטים (עוסקים באבחון ומדידות של פזילות לילדים ובאבחון בעיות ראייה לילדים) ושלושה אופטומטריסטים.
"בעיות נפוצות שאנחנו מטפלים בהן הן כל מה שקשור בראייה ועין עצלה בילדות", מספרת ד"ר דלמן. "ילדים נולדים עם חלון הזדמנויות צר לטיפול. במידה ולא מאבחנים ילד בגיל מוקדם עם לקות הראייה שלו הוא יגדל ויפתח עין עצלה שקשה לטיפול. אנחנו מטפלים בבעיות של פזילות, הבדל במספר בין שתי העיניים, לקויות ראייה שונות, קטרקט מולד לילדים, חסימות של דרכי דמעות לילדים. כשני אחוז מהאוכלוסייה סובלים מעין עצלה".
ד"ר דלמן מסבירה את החשיבות הגדולה שיש לבדיקות ראייה לילדים: "ילדים בעצם לא מתלוננים על בעיית ראיה. מה שיש להם זה מה שהם רגילים אליו והם חושבים שזו הנורמה. אם לא בודקים ילד בגיל שנה, שלוש ושש שנים, שזאת ההמלצה, ומזהים את זה אחר כך בגיל מאוד מאוחר אז יש קושי גדול לתקן עין עצלה או פזילה. הזיהוי המוקדם מאוד חשוב. כמובן שילד שנולד עם קטרקט מולד צריך להוציא אותו מוקדם ככל האפשר כי כל ההתפתחות הראייתית תהיה לקויה אם לא נוציא את זה. כמו כן, במצב שבו עין אחת עם מספק תקין ועין אחת עם מספר לא תקין, הילד לא יתלונן שהוא לא רואה טוב כי הוא נסמך על העין הטובה שלו. אם לא נבדוק את זה או נזהה בזמן תיווצר עין עצלה שלא ניתנת לתיקון. הבדיקה כוללת הרחבת אישונים שנותנת אינפורמציה מאוד חשובה".
עוד היא מוסיפה כי יש מספר סימנים שצריכים להדליק נורות אזהרה להורים לקחת את הילד לבדיקת ראיה: "למשל ילד שלא עוקב עם העיניים עד גיל ארבעה חודשים, ילד שהולך עם תנוחת ראש לא תקינה, ילד שכאשר מסתכלים על האישון שלו רואים אישון לבן, ילד שיש לו הבדל בגודל, בצבע או בצורה, ילד שמסנוור כל הזמן גם בבית, ילד שמשפשף באופן תמידי את העיניים. כל אלו דברים שמחייבים בדיקה. בנוסף חשוב לי לציין שאנחנו עושים ניתוחי פזילה גם למבוגרים. יש הנחה מוטעית שאם לא טיפלת בפזילה בתור ילד אז אין טעם וזה לא נכון, בפזילות אפשר לטפל בכל גיל".
המדור רופא מומחה הוא מדור מקודם הנעשה בשיתוף עם בית החולים "מאיר"
תגובות