פרופסור אריה נמט צילום באדיבות בית החולים
פרופסור אריה נמט צילום באדיבות בית החולים

"צניחת עפעפיים אינה רק בעיה אסתטית, היא יכולה לפגוע בראייה"

פרופסור אריה נמט, ממחלקת עיניים של בית החולים מאיר, מסביר איך נוצרת צניחת עפעפיים, ומי נמצא בקבוצות הסיכון

פורסם בתאריך: 2.11.17 09:44

פרופסור אריה נמט (49), מנהל יחידת האוקולופלסטיקה במחלקת עיניים של בית החולים מאיר בכפר סבא, למד רפואה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב (הצטיינות בעבודת ה – MD), התמחה ברפואת עיניים בבית החולים מאיר ולאחר מכן טס להתמחות על באוקולופלסטיקה במוסד היוקרתי Sydney Eye Hospital בסידני, אוסטרליה, שם התמחה בניתוחים פלסטיים של איזור העיניים. כמו כן עבר השתלמות נוספת בבית החולים היוקרתי Bascom Palmer במיאמי, פלורידה.

מרפאת העיניים בבית החולים מאיר מחולקת ליחידות על פי התמחות-על בהיבטים השונים של רפואת העיניים. בראש כל שרות עומד רופא בכיר אשר עבר בנוסף להתמחות ברפואת עיניים, גם השתלמויות בתת מקצוע ספציפי. במחלקה האוקולופלסטית מטפלים במחלות הקשורות לרקמות הסמוכות לגלגל העין, כולל מחלות עפעפיים, מערכת ניקוז הדמעות (שכיח אצל ילדים ומבוגרים), ארובת העין וגידולי עור. הטיפולים במקרים אלו, מגוונים מאוד ולעיתים כוללים ניתוח. חשוב לציין כי אם יש בעיה בתחום העפעפיים מעבר לבעיות פשוטות כמו דלקות בעפעפיים, יש צורך בניתוחים. חלקם פשוטים כמו טיפול בשעורה בעין וחלקם מורכבים כמו טיפול בגידולים, או טיפול בצניחת עפעפיים – תופעה שיכולה לפגוע בראייה כתוצאה מחסימת שדה הראייה.
בראיון מיוחד מסביר לנו פרופסור נמט, למה חשוב לטפל בצניחת העפעפיים, לא להזניח בעיות רפואיות באזור הזה ובאיזה מצב מומלץ להיבדק

"צניחת עפעפיים נוצרת לרוב בגלל גנטיקה, או עודף עור ושומן, או צניחה של השריר וצניחת הגבות", מסביר פרופסור נמט. "לכל אחד מסוגי המצבים הנ"ל יש פתרון רפואי ו/או ניתוח המותאם לכל חולה על פי המקרה שאובחן. כך למשל, לבעיית עודף של עור ושומן בעפעפיים, בעיה שנוצרת עם השנים בשל שינויים באלסטיות עור העפעפיים, ובמרקם ונפח שרירי הפנים והשומן הארובתי. כל אלה יוצרים מצב של הפרעה קוסמטית שלעיתים מלווה גם בהפרעה רפואית. הניתוח במקרים אלו הינו תיקון פלסטי של העפעפיים – blepharoplasty. בניתוח זה מוציאים דברים כמו עודף עור, שריר תת עורי, שקיות שומן ועוד. במקרה של צניחת עפעפיים (פטוזיס), מצב בו יש התרופפות החיבור בין השריר המרים את העפעף העליון (Levator) לבין העפעף, יש צורך לאבחן את דרגת החומרה של הצניחה מאחר ובמקרה של צניחה המשמעות אינה רק קוסמטית אלא גם עלולה לחסום את ציר הראיה ולהפריע לתפקוד התקין.

"חשוב לציין כי לפני שמחליטים על ניתוח עפעפיים, חשוב לאבחן אם מדובר בצניחת עפעפיים או צניחת גבה, מצב הנוצר במהלך השנים כתוצאה מהתרופפות החיבור בין בסיס הגבות לרקמות העמוקות. במקרה שכזה, יש לבחון בקפידה את מנח הגבות ולשקול ניתוח משולב עם הרמת עפעפיים".

מי האנשים בסיכון לצניחת עפעף?

"מעבר למחלות עפעפיים וגיל, יש גם את המרכיב הגנטי ולכן הגיוני שאנשים המגיעים ממשפחה בה יש יותר מבן משפחה אחד עם אותה בעיה, נמצאים בקבוצת סיכון וצריכים לעשות בדיקה והערכה של צניחת העפעף. חשוב לבצע הערכה ולהבין מה גורם לצניחה – העפעף, הגבה או אולי מדובר בהיחלשות השריר".

מתי כדאי לגשת לרופא?

"רוב האנשים ניגשים באופן עצמאי לרופא עיניים כי אנשים מאוד מודעים לפאן האסתטי ולכן מגיעים אלינו. קיימים מקרים בהם מדובר בצניחה מולדת, כמו אצל תינוקות, שזה לא מאוד שכיח, או בשל גיל, צניחה של העפעפיים בסביבות גיל 60-70. כמו כן, קיימים מקרים של טראומה שקרתה באזור בשל מחלות עצביות או שריר. במקרה של חסימת דרכי הדמעות, נוצר מצב בו יורדות דמעות כל הזמן, בלי קשר לסיבה רגשית, דבר שהוא מאוד מציק ודורש אבחון. יש לציין כי לרוב, אנשים ניגשים לרופא בדרך כלל בגלל שזה מפריע לשדה הראייה, גורם לכאבי ראש או בשל הבעיה האסתטית. הסיבה לכאבי ראש נגרמת בשל הלחץ שנגרם באזור העין כי מרימים את הגבות ומשקיעים מאמץ גדול יותר לפתוח את העין".

איך מאבחנים את צניחת העפעפיים?

"לאחר קבלת הפנייה מרופא עיניים שבודק ורואה שיש צורך בטיפול, אני מבצע בדיקה של הלקוח אצלנו במחלקה. בבדיקה זו אני בודק אם הבעיה היא בגבה, בשריר או בעור ואז אני מתכנן את הניתוח במידה ויש צורך. ברור שאם הטיפול הנדרש זה ניתוח אז יש צורך באשפוז יום או אשפוז ארוך יותר, תלוי בסוג הניתוח ובחומרת הבעיה. במחלקה שלנו יש הרבה ניתוחים מהסוג הזה ובהתאמה יש לנו חדרי פרוצדורות ואשפוז. לרוב אנשים אחרי ניתוח עפעפיים או ניתוח דרכי דמעות חוזרים לנוח בבית. במידה ויש צורך בניתוח גדול ומורכב יותר, הוא יישאר לאשפוז במחלקה ומעקב, לרוב שלושה או ארבעה ימים. לאחר הניתוח יש תהליך החלמה הכולל מעקב שגרתי בו הלקוח מגיע אלינו לביקורת כמו בכל ניתוח ואם הכל עבר בשלום אז הולכים להמשך מעקב אצל רופא העיניים".

# המדור רופא מומחה הוא מדור מקודם הנעשה בשיתוף עם בית החולים "מאיר"

תגובות

אין תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"צומת השרון כפר סבא"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר