קלפי. צילום אורן זיו
קלפי. צילום אורן זיו

מדריך למשתמש: כל מה שרציתם לדעת על הבחירות המקומיות בכפר סבא

כמה קולות שווה מושב במועצה? מתי יתקיים סיבוב שני? מה היה אחוז ההצבעה בבחירות הקודמות? ומתי יהיו תוצאות? כל מה שצריך לדעת לפני שיוצאים להצביע

פורסם בתאריך: 29.10.18 18:05

כמה ומתי? מחר, יום שלישי (30.10) בין השעות 22:00-7:00, יצאו תושבי 251 רשויות מקומיות ברחבי הארץ לבחור את הנהגת העיר לחמש השנים הבאות. בעזרת שני פתקים, צהוב ולבן, יקבעו התושבים מי יוביל את הרשות המקומית מכיסא ראש העיר וממושבי המועצה. בכפר סבא 82,499 בעלי זכות בחירה, שאמורים להצביע עבור אחד או אחת מבין שבעת המתמודדים והמתמודדות על ראשות העיר, ובאחת מבין 14 רשימות שמתמודדות על 21 מושבים במועצה.

איפה מצביעים? ברחבי כפר סבא יוצבו 138 קלפיות, רובן במוסדות חינוך, מועדוני נוער, מרכזים קהילתיים ומרכזי תרבות. נכים ובעלי צרכים מיוחדים שאינם יכולים להצביע בקלפי הסמוכה למקום מגוריהם יוכלו להצביע ב-19 קלפיות נגישות מיוחדות, ללא תלות באזור המגורים. גם מי שמאושפז בבית חולים יוכל להצביע בקלפי המוצבת בבית החולים שבו הוא מאושפז. כמו כן, רשאים להצביע בה גם עובדי הצוות הרפואי של בית החולים. חיילי מילואים הנמצאים בשירות מילואים פעיל ביום הבחירות זכאים להצביע בקלפיות המיוחדות לחיילים. את פני התושבים בקלפיות יקבלו חברי ועדות הקלפי שהם נציגי הרשימות המתמודדות, ומזכירי ועדות הקלפי, שהוכשרו מראש.

איך בודקים באיזו קלפי מצביעים? בשבועות האחרונים שלח משרד הפנים הודעות לכל הבוחרים ובהן ציון הקלפי הסמוכה למקום מגוריהם. אך גם אם לא הגיעה ההודעה עד ליום הבחירות, ניתן לבדוק את זכאות ההצבעה ולאתר את מקום הקלפי באמצעות אתר המידע הממשלתי של משרד הפנים. אפשר לקבל את המידע גם בטלפון 1-800-222-290, או באמצעות שליחת מסרון למספר 050-8085500 וניתן גם לשלוח פקס ל-1-800-222-291. בכל האמצעים יש למסור או להזין את מספר תעודת הזהות ותאריך הנפקת התעודה.

מהו תהליך ההצבעה? ראשית, הבוחר מזדהה אצל מזכיר הקלפי על ידי מסירת מסמך מזהה (תעודת זהות, דרכון ישראלי בתוקף, רישיון נהיגה בתוקף או תעודה צבאית בתוקף) ומקבל מיו"ר ועדת הקלפי מעטפות הצבעה חתומות כדין. לאחר מכן הבוחר רשאי להיכנס לתא ההצבעה ולבצע את בחירתו באמצעות הכנסת הפתקים לשתי מעטפות שונות: להצבעה עבור ראש רשות/ראש מועצה יש לבחור בפתק צהוב שיוכנס למעטפה צהובה ולהצבעה עבור מועצת הרשות יש לבחור בפתק לבן שיוכנס למעטפה לבנה. אין להכניס אל תוך תיבת הקלפי פתק הצבעה ללא מעטפת הצבעה. הבוחר חוזר מתא הצבעה אל שולחן ועדת הקלפי, מראה לחברי ועדת הקלפי את מעטפות ההצבעה ועליו להכניס אותן אל תוך תיבת הקלפי. חובה על הבוחר להכניס לתוך תיבת הקלפי את כל מעטפות ההצבעה שקיבל, גם אם לפי רצונו לא עשה שימוש באחת או ביותר ממעטפות ההצבעה שנמסרו לו.

מי שמחמת מום או מחלה אינו מסוגל לבצע בעצמו את הפעולות המעשיות בתא ההצבעה, רשאי להביא עמו מלווה שיעזור לו בפעולות ההצבעה. חל איסור כי המלווה יהיה מנהל או עובד בית אבות, או מוסד אחר שבו שוהה המצביע. מלווה לא ילווה ביום הבחירות יותר משני בוחרים. בוחר שאינו יודע את השפה העברית אינו רשאי להביא עמו מלווה להצבעה.

מה לגבי עבודה ביום הבחירות? עקב שינוי בחוק בשנת 2014, יום הבחירות הקרוב ייחשב בפעם הראשונה ליום שבתון, לכן ביום הבחירות חלק מהתושבים זכאים לתשלום מלא של שכר יומי ממקום עבודתם, ללא ניכוי של יום חופש. מקומות עבודה שיפעלו כסדרם במהלך יום השבתון הם: עובדי משרד הפנים, הרשויות המקומיות ועובדי המועמדים הממלאים תפקיד שקשור ליום הבחירות, שירותי תחבורה, חניונים ודלק, בתי אוכל ומסעדות, בתי קפה וקיוסקים, בתי מלון ופנסיונים, מפעלי חרושת וחקלאות שתהליכי הייצור בהם מתנהלים ברציפות, שירותי התקשורת, מפעלי מים וחשמל, אספקת דלק, תאטראות, בתי קולנוע ובתי שעשועים אחרים, עיתונות רדיו וטלוויזיה וכן הובלת מזון בחלק מהיום. יעבדו גם אנשי כוחות הביטחון ושירותי ההצלה ושירותי קבורה. בתי החולים ושירותי בריאות יפעלו במתכונת שבת וחג. חשוב לדעת שמי שעובד ביום הבחירות ובעל ותק של לפחות ארבעה עשרה ימי עבודה במקום עבודתו, זכאי לשכר בשיעור של 200 אחוז.

מתי יהיו תוצאות? בליל הבחירות ייקלטו כל תוצאות הבחירות מכל רחבי העיר במטה הבחירות העירוני. עם סיום ספירת הקולות וקליטתם במטה יפורסמו, לאחר השעה 22:00 לערך, באתרי האינטרנט העירוניים התוצאות העדכניות באופן רציף, לאורך הלילה, עד גמר קליטת התוצאות מהקלפי האחרונה, אך סביר להניח שעד השעה 1:00 כבר יהיו תוצאות. ביום שלמחרת (רביעי, 31.10), יתכנסו מחדש מטה הבחירות העירוני לספירת המעטפות החיצוניות של הצבעת הקלפיות הנגישות המיוחדות, חיילי צה"ל והאסירים. רק בתום ספירה זו יפרסם מנהל הבחירות את תוצאות האמת, אשר יכנסו לתוקפן בתום שלושה שבועות.

כמה קולות שווים כסא במועצה? מספר הקולות המינימלי הנדרש לקבלת מושב במועצה נקבע לאחר ספירת סך הקולות הכללי. המספר נקבע לפי נוסחה שנקבעה בחוק, לפיה כל רשימת מועמדים חייבת לקבל 75 אחוז מסך הקולות הכשרים, חלקי מספר מושבי המועצה. אם בכפר סבא למשל יצביעו 50 אלף תושבים, יידרשו כ־1,780 קולות עבור מושב אחד במועצה.

מה לגבי סיבוב שני? אם אף אחד מהמועמדים לראשות העיר לא יקבל יותר מ-40 אחוז מסך הקולות, יתקיים סיבוב שני של בחירות לתפקיד זה בלבד שבועיים לאחר הסיבוב הראשון, ב-13 בנובמבר. שני המועמדים לראשות העיר שקיבלו את אחוז הקולות הגבוה ביותר בסיבוב הראשון יתחרו בסיבוב השני על תפקיד ראש העיר.

מה היה אחוז ההצבעה בבחירות הקודמות? בכפר סבא עמד שיעור המצביעים ב-2013 על 45.98 אחוז.

ומה היו התוצאות בבחירות הקודמות? בבחירות הקודמות בכפר סבא, ב-2013, זכה יהודה בן חמו ב-52.2 אחוז מהקולות, יובל לוי ב-26 אחוז מהקולות ואחריהם ממה שנפיין עם 13.9 אחוז.

בסך הכול נכנסו למועצה בבחירות הקודמות שמונה סיעות בחלוקה הבאה: תנועת מעוף של יהודה בן חמו שישה מנדטים, מרצ ארבעה מנדטים, תפו"ח בראשות יובל לוי שלושה מנדטים, תנופה בראשות איתן צנעני שני מנדטים, כפר סבא שלנו בראשות ממה שיינפיין מנדט אחד, העבודה בראשות עמירם מילר מנדט אחד, מחל בראשות אורן כהן מנדט אחד, ש"ס בראשות שמעון פרץ מנדט אחד.

אולי יעניין אותך גם

תגובות

🔔

עדכונים חמים מ"צומת השרון כפר סבא"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר